| Inventering pågår | Har du frågor eller funderingar ring oss på Tfn 036-141300 |

  • • Gratis och klimatkompenserad frakt
  • • 12 månaders garanti
  • • Fri retur och 14 dagars ångerrätt
  • • Fri frakt
  • • Fri retur och 14 dagars ångerrätt
  • • 12 månaders garanti

Nio saker att tänka på innan du köper en begagnad dator


Att köpa en begagnad dator är ett av de klokaste köp du kan göra med omsorg om miljön. Enbart CO2-avtrycket för att tillverka en ny laptop är som att driva din frys i sex hela år. Ju längre vi använder våra IT-produkter, desto färre nya behöver tillverkas, vilket sparar jordens resurser.

Även avtrycket i din plånbok blir mindre. En begagnad laptop har vanligen en mellan 30 och 50 procent lägre prislapp, jämfört med en ny. Det finns dock ett antal saker som kan vara bra att tänka på då du köper en begagnad laptop. Här är nio:

1. Fundera över vad du behöver.
Vad använder du datorn till? Maila? Skriva uppsats eller hålla kontakt med kompisar? Streamar du en film då och då? Då kan du lugnt skaffa en fyra år gammal dator.

Ska du använda den i jobbet? Då bör den klara Office-paketet, lite Word, lite kalkylblad och Teams. Ingen större skillnad. En fyra år gammal dator kommer att fungera för nästan allt.

Spelar du? Faktiskt är detta en av de mest krävande uppgifter man kan utsätta en dator för. Spelen ställer krav på snabb grafik och snabb uppkoppling. Men är du van spelare, så har du antagligen redan koll på detta.

2. Ska du jobba med din dator?
De normala behoven brukar vara ungefär som hemma. Skillnaden är att du gör det 8-10 timmar om dagen.Som proffsanvändare kan du ha ganska specifika behov. Klipper du film? Ska datorn vara hjärtat i din ljudstudio? Då ökar kraven. Framför allt handlar det om grafikkort och vilka slags anslutningar datorn har.Har du sådana önskemål, så bör du vara uppmärksam.

På vissa årsmodeller av nya datorer har portar och kontakter försvunnit – för att senare återkomma. Förutom högre prestanda är en professionell dator oftast bättre ihopskruvad. Andra skillnader kan vara datorns kylning. Och ingenting av detta syns på utsidan.

3. Fördelen med att köpa en dator som funnits ett tag.
Köper du begagnat är modellen testad av andra. De svagheter och vanliga fel som kan förekomma på vissa datorer är kända. Lättast är att du googlar den modell du är intresserad av – glöm inte årtalet! Om just den modellen med ett visst tillverkningsår har svagheter, så har dessa garanterat diskuterats.

4. Hur själva datorn skiljer sig jämfört med att köpa från en privatperson.
Om du köper din dator av en privat säljare, så har denne kanske formaterat hårddisken. De flesta tror att det räcker så. Men det finns troligen en hel del spår av den förra användaren. Datorn kan vara kopplad till en persons identitet och vissa programlicenser på samma sätt vara kopplade till en användare.
Köper du datorn från ett företag som säljer IT second hand, ska den vara raderad och nollställd; helst med ett nytt operativsystem installerat. Du kan jämföra det med en flyttstädning.

5. Vad du inte får när du handlar privat: Garanti.
Jodå, det går att göra klipp om du handlar av privatpersoner. Å andra sidan kan du råka ut för överraskningar – fel på datorn som inte ens säljaren själv känner till. Eller värre. Finns garanti kvar på datorn? Har säljaren ens kvitto?
När du köper något som är begagnat av en privatperson har du inte skydd av konsumentköplagen.
Garanti är en självklarhet då du köper av företag som säljer begagnad IT-utrustning. Och retur- och ångerrätt.

6. Har den förre ägaren skött om sin dator?
Vi bortser här från stationära maskiner – de slits ju inte alls på samma sätt som en bärbar. Laptopen jobbar ju inte med utsidan, men om maskinen ser sliten och tråkig ut, så finns det anledning att kolla t ex kontakter och anslutningar. En USB-kontakt som är sliten kan glappa och då skada till exempel en extern hårddisk. För att nu inte tala om vad som händer om du spelar spel…
Är det ett företag du köper datorn av, så brukar de gradera skicket på datorn. Repor på fel ställen gör att datorn blir billigare, men justera dina förväntningar till rätt nivå. Det minsta du kan begära, är att säljaren har fotograferat datorn ur alla vinklar. Detta gäller inte minst där reporna finns. Så att du vet vad du köper.

7. Operativsystem
Det är klokt att ta reda på vilket operativsystem som är installerat på datorn. Det kan påverka hur länge du kan använda den. Enstaka gånger har utvecklingen av Apples operativsystem gjort, att äldre datorer inte kan uppdateras med nyare program. När det gäller Windows Vista och XP finns ingen support alls längre från Microsoft. Ofta kan datorn användas ändå, men sårbarheten för t ex virus ökar. Dessutom kräver kanske vissa program som du prenumererar på, som Adobe Creative Suite, ett nyare operativsystem.
För Windows-datorer är Windows 10 att föredra, då systemet fungerar även på maskiner som har något år på nacken.

8. Programvaror
Köper du av en privatperson kan vissa program finnas kvar på datorn. Tidigare var detta nästan som att få en present. Idag är det snarast ett problem, då flertalet av de vanligaste programvarorna är prenumerationstjänster som uppdateras online. Om det då finns program i datorn kvar från en tidigare användare, är det troligt att det uppstår problem med licenser och liknande. Någon support kan du inte heller räkna med, om det inte är du som är ägare till programvaran. Det är ofta betydligt knepigare att byta namn på en licens, jämfört med att ha en tom dator som du fyller på med det du behöver.

9. Snurrar hårddisken eller är det en SSD?
Förr var en hårddisk en snurrande skiva – alltså något mekaniskt som var känsligt för stötar. Alla hårddiskar har en viss livslängd och till slut har de snurrat klart. I den situationen gäller det att du har varit noga med backup.
Dagens SSD-diskar (Solid State Drive) fungerar ungefär som minneskortet till en digital kamera. De är snabbare, säkrare och drar betydligt mindre batteri. Nackdelen är att SSD-diskar fortfarande kostar mer, jämfört med de äldre som snurrar. Men vid köpet av en begagnad dator är SSD-disk en stor fördel.